Backyard ultra – dobbeltanmeldelse

Det danske produktionsselskab Trailbear Films har allerede flere fede løbefilm på repertoiret. To af disse kan med fordel ses i forlængelse af hinanden da de begge fortæller historien om det relativt nye koncept indenfor trailløb kaldet ”backyard ultra”.

Trailbear films ser sig selv mere som historiefortællere i både billeder og film end som et produktionsselkab, og på den måder ser vi mange ligheder med TrailMagasinet.

 

Backyard ultra defineres som….

et ultramarathon hvor deltagerne hver hele time starter på en ny runde á 6,706 km (4,167 miles), og fortsætter indtil der kun er én løber tilbage. Såfremt denne løber gennemfører sidste omgang, er han/hun vinder af løbet. Alle andre får en DNF, og det samme gør sidste tilbageværende løber hvis sidste omgang ikke gennemføres. Distancen svarer til at man løber præcis 100 miles på 24 timer. Længste distance indtil videre blev gennemført oktober 2018 af Johan Steene ved Big´s Backyard Ultra med 68 omgang (283 miles). Verdens måske bedste kvindelige ultraløber Courney Dauwalter rundede i same løb 67 omgange inden hun fik en DNF.

 

I første film ”It´s easy until it´s not” følger man tre deltagere i den danske udgave af Great Dane Backyard Ultra 2019. Filmen vandt BEST NORDIC FILM OF THE YEAR til Nordic Aventure Film Festival i 2019, og er på alle måder seværdig.

Et kæmpe scoop for arrangørerne er at Gary ”Lacarus Lake” Cantrell er fløjet ind for at skyde løbet i gang og for i hele taget at skabe den helt rigtige stemning omkring løbet. Lacarus Lake er nok bedst kendt som den nærmest mytiske arrangør af et af verdens absolut hårdeste løb – the Barkley Marathons.

 

Løbet starter med pandelamper i mørket kl. 22, og vi følger herefter de tre hovedpersoner Lue, Leon og Maria gennem deres fysiske og ikke mindst mentale op- og nedture gennem de næste mange timers løb. Endnu engang bliver man beskæftiget i at netop det mentale er et altafgørende element i ultraløb. Gary Cantrell formulerer meget præcist løbernes prøvelser med følgende ord:

”Dramaet er en selvfølge. Du ved bare ikke hvornår det finder sted, når du starter”.

 

Dokumentaren giver en rigtig fin beskrivelse af de tre meget forskellige løberes tanker, forberedelser og overvejelser før, under og efter løbet. Der er god tid til at lære dem at kende i den mere end 1 time lange film. Den endelige opnåede distance fremstår mindre vigtig end vejen dertil.

 

Lue kæmper sig på imponerende vis igennem 127 km, Maria er næstbedste kvinde med 154 km og

Leon Skriver Hansen, der I forvejen er godt kendt i det danske ultra-miljø ender med at løbe af med sejren efter 181 km. Som præmie får han et startnummer til Lacarus Lake´s eget Backyard ultra senere samme år.

Se filmen her

Finding the Limit

Og ”Finding The Limit – Big Dog Backyard Ultra” er her hvor næste dokumentar tager over. I princippet er det præcis samme koncept – bortset fra at det her er fire løberes kamp, igen primært mod sig selv, man følger. Alligevel får man fornemmelsen af en ny oplevelse ved at se filmen. Alt er taget til et nyt og højere niveau her i Lacarus Lakes egen baghave. Niveauet er simpelthen ekstremt højt. Det der også slår en, er at hele miljøet omkring løbet, herunder den gode opmuntrende stemning løberne imellem, er præcis den samme som til Great Dane Backyard Ultra.

Finding the Limit

Som en af deltagerne siger ”Alle er mine venner indtil der kun er to løbere tilbage”. Dertil når hun dog ikke selv, og løbet bliver bare ved og ved.

 

Leon møder mental modstand tidligt i løbet, som han beskriver som mere teknisk og med smallere stier end ved Silkeborg. Han får ikke desto mindre tilbagelagt imponerende små 188 km, men er alligevel ikke helt tilfreds. Der er da også langt op til den samlede vinder af løbet, den kvindelige amerikanske ultraløber Maggie Guterl som efter 60 timer og 402 km er eneste tilbageværende løber.  50 timer inde i løbet virker hun stadig fuldstændig frisk, og det er også først da hun kommer i mål at man kan fornemme en vis træthed. På disse distancer lader køn ikke til at betyde noget længere…

 

Bryg dig en stor kande te og brug et par timer med at se disse to seværdige trailfilm af international karakter udgivet af TrailBear Films. På TrailMagasinet glæder vi os rigtig meget til at se flere trailfilm fra deres hånd.

Finding the Limit

/cs