Simon Grimstrup og Thure Kjær – Tanker om livet og det at finde de store oplevelser i det nære miljø.

Rammerne for dette interview er sat langs Evil east coast

Kaare Meldgaard i samtale med Simon Grimstrup g Thure Kjær. Simon trail- og ultraløber og en del af det danske traillandshold. Thure Kjær passioneret ultraløber som konstant søger nye udfordringer, som han gerne deler med andre.

Det blev til en dialog om at finde tilbage til det nære, acceptere at man ikke kan løbe i bjerge i Danmark, men vi kan finde så meget andet, der kan udfordre og udforskes på anden vis. Det blev også en samtale der handler om at kunne gribe ”nu’et”, om at gøre afstand mellem tanke og handling kortere og bare gøre det. Det kunne f.eks, være at løbe fra Horsens til Fredericia bare fordi en ven foreslår det, og der i øvrigt er en station i begge byer.

Læs dialogen mellem Kaare Meldgaard som selv er ultraløber, fasttracker, hicker og friluftsmenneske – når Simon Grimstrup og Kaare Meldgaard sættes fri kommer der spændende tanker for dage.

 

Interview med Simon Grimstrup og Thure Kjær

Simon Grimstrup og Thure Kjær – Evil East Coast FKT – Horsens banegård til Fredericia Banegård langs kysten – d.22-23 januar 2021

Skrevet af Kaare Meldgaard

 

Jeg har sat Simon Grimstrup, en af Danmarks bedste trail og ultraløbere, i stævne. Til en snak om hans og kollegaen Thure Kjærs seneste eventyr på den danske østkyst ”Evil east coast” turen fra Horsens til Fredericia banegård. De løb de 126,5 km fra fredag den 22 kl. Lidt over 7 om morgenen, og så 21 timer og 37 minutter. Vi kommer ind på mange ting undervejs, corona løb, motivation, eventyr, klima og meget andet som trailløb og livet nu handler om.

 

Kaare:

Hvor kom ideen til ”evil east coast” fra, hvad var det der inspirerede jer til den?

 

Simon:

Thure Kjær skrev en artikel om min FKT på den 350km lange MASSIV rute i Norge i Aktiv træning, hvor vi kommer til at snakke lidt om at løbe enten Horsens til Vejle, eller måske Fredericia til Vejle. I slut december bliver der så afholdt et lille løb fra Horsens til Skærbæk, på 108mile – hvor ingen formår at gennemføre (blandt andet på grund af højvande og storm). Jeg har kørt en ven Gitte ned til løbet og får her set lidt af ruten.
Herefter spørger jeg Thure om vi ikke skal løbe fra den ene banegård til den anden. Helt simpelt. Horsens banegård til Fredericia banegård, langs vandkanten.

 

Kaare:

Hvad er det ved FKT formatet som tiltrækker dig som trail/ultra løber?

 

Simon:
Eventyret i naturen!

Jamen det kan noget andet, end almindelige løb, fordi du kan selv bestemme hvordan du vil gøre det og sådan. Nu har jeg kun lavet ”first known time”, så jeg har ikke været ude og jagte andres rekorder. Men jeg synes også det kan noget, i forhold til man ligesom skal kunne klare sig selv.

Det er også en del af det, man kan være supported selvfølgelig, eller self supported eller unsupported. Så det kan noget, i forhold til at skulle klare sig selv, være ude i naturen, og ligesom lavet sit eget eventyr. Og så er det også at gå lidt væk fra den kommercialisering som der er af mange af de store løb. Men jeg synes også det er fedt nok at løbe et løb jo, men FKT er også eksploderet her under corona. Måske ikke så meget i Danmark, men i USA for eksempel er det jo eksploderet helt vildt.

Dem jeg synes er interessante er de her længere eventyr. Ikke så meget de her kortere ruter ned mod 10km.

Og det er derfor jeg gerne vil lave en dansk side/oversigt over FKT, så kan man skrive alle som har gennemført ruten ned (og ikke blot de hurtigste som på den amerikanske hjemmeside)

 

Thure

At løbe den på tid… der er jo den her diskussion med, nå ja, men så oplever man ikke noget undervejs når man har travlt, man oplever jo netop noget helt andet. Når man er i gang i så lang tid, og også er ude om natten og er træt. Det der med at blive ordentlig træt, det kan jeg godt lide, det har vi brug for som moderne mennesker.

Man bliver meget koncentreret og meget til stede og nærværende i det man gør, når man presser sig selv og bliver træt

Treal Bear

På Tur Thure Kjær og Simon Grimstrup på vej langs kysten – foto venligst udlånt af Trailbear

Man behøver ikke tage langt væk for en ny løbe-oplevelse 

Kaare:

Du står på Horsens banegård og skal i gang… hvad er dit fokus?, hvad tænker du på med Evil East Coast ?

 

Simon:

Uha ja, jeg tror jeg tænkte… fuck noget lorte vejr altså, og hvad har vi gang i? Men lige så snart man er kommet i gang er det jo fedt. Det regnende lige ud af Horsens, man står der lidt og halvfryser…

Vi havde delt ruten op i 3 etaper. Til Snaptun først, og så Juelsminde, hvor vi kunne købe ind, og så til Vejle – og så det sidste stræk fra Vejle til Fredericia, som jeg var blevet fortalt, var den nemmeste, det tog lidt fusen på os. Og stykket fra Vejle og ud, der går jeg jo helt kold, fordi jeg synes det er så kedeligt at løbe på asfalten der..

 

Kaare:

Under corona nedlukningen er der mange af os som har fokuseret på eventyr og udforskning lokalt, tror du det fortsætter efter verden åbner op?

 

Simon:

Det håber jeg, og det tror jeg faktisk også, at folk har fået øjnene op for lokalområdet. Det er jo også den gode fortælling, at turen ikke behøver gå ned til alperne eller til Norge, men at der også er noget mere lokalt som er spændende.

Jeg synes vi skal blive lidt nærmere vores baghave, så ikke hver gang vi skal afsted på eventyr i en lang weekend, så er det til Gran Canaria eller lignende, uden måske at overveje om det er bedre eller sjovere at blive tættere på.

Så bruger vi ikke tid, og belaster klimaet ved at skulle langt væk, flyve og så videre. Der er jo det med eventyret herhjemme, det er også lige med at se det, jeg vil da sige med Thure og jeg her. Når man som jeg ikke lige har været der før, det var da et sindssygt eventyr vi var på, og det var sindssygt smukt. Det er i hvert fald noget man kan unde sig selv, men jeg tror også, det er den der fortælling man hele tiden bliver påduttet, det fede, det er hele tiden at man skal ud og rejse.

Når jeg åbner min computer for eksempel, så kommer der tit reklamer for rejser op. Jeg kan godt forstå man gerne vil i bjerge, men jeg har også været afsted med folk som kommer til løb, som er uforberedte, fordi de ikke har løbet bjerge. Så er det bedre at være afsted noget længere tid. Det er tit meget billigt med flyrejser, så folk tager tit afsted på korte ture.

Og jeg har jo også selv gjort det, er blevet inviteret ud til løb og sådan. På et eller andet tidspunkt så knækker filmen for mig, altså der er jo ikke nogen der gør noget, så må du jo selv.

 

Projekter, drømme og tanker om klimaet

Kaare:

Og der er mange andre, store ultraløbe stjerner som de seneste år er noget til samme erkendelse, de er jo forbilleder for mange, så når de vælger at rejse meget mindre for at spare klimaet…

 

Simon:

Der er jo mange trailløbere, som løber i områder, hvor man tydeligt kan se, det bliver varmere. Det kunne man jo også se på MASSIV ruten, hvor der har været gletcher indtil for ganske nylig. Det kunne man tydeligt se på farven på klipperne.

Og det er grunden til, det jo er skræmmende, men industrien har bare meget magt.

Jeg kunne godt tænke mig man kørte lidt mere samme forsigtighedsprincip som man gør nu her med corona. At man gjorde det på klimafronten, men det kommer til at koste, der er jo det de ikke vil.

 

Kaare:

Det er jo ikke første gang du prøver FKT formatet (Simon har løbet den 350km MASSIV bjerg rute i Norge i 2019) – har du projekter, planer… drømme, for 2021?

Der er en del forhindringer på turen kulden, blæsten og en højere vandstand gjorde ikke denne tur nemmere – foto fra Trail Bear

Simon:

Jeg har en plan, til sommer, som er et løb, i Norge, sammen med en som hedder Andre Hook, en som jeg mødte oppe til et løb i Lapland. Fra Oslo til Bergen er det et 515km langt løb non stop. Det vil sige ud i en køre. Det er også derfor jeg synes det kunne være sjovt at gøre sammen med andre, dele oplevelsen sammen med en anden.

 

Kaare:

Men du har ikke andre planer, FKT planer?

 

Simon:

Altså jeg må sige der er noget der lige er poppet op her, og rumstere i mit hoved – den der Via Alpina rute

 

Kaare:

Har du set filmen med ham der franskmanden der har gjort den, på lidt over 44 dage, 2650km – over 3000 højdemeter om dagen?

 

Simon:

Ja lige præcis

 

Kaare:

ja, jeg tror Karel Sabbe måske vil gøre et forsøg i år. Han postede noget på Instagram som kunne tyde på det, men ham franskmanden har jo lavet Pyrenæerne på langs før. Jeg har snakket lidt med ham, og det er meget de her projekt/eventyr ting som han synes er interessant.

 

Simon:

Jeg har set ham der har rekorden nu, han har virkelig kløet på. Det er jo 50-70km om dagen med 3000+ højdemeter

 

Kaare:

har du mindre drømme eller planer?

 

Sæt rekorder med FKT

Simon:

Det her Via alpina er jo lidt en drøm, men jeg glæder mig helt vildt meget til Norge nu her. Det er jo spændende med Sabbe, det er jo også sjovt hvor det ikke er first known time som jeg har prøvet indtil nu. Du vil jo hele tiden vide, hvor langt var ham der prøvede før på det her tidspunkt, men jeg kunne også godt finde på at gøre det, selv om jeg måske ikke kunne slå ham.

Det er også derfor jeg synes det er fedt det her med FKT, at se andre prøve at gøre det, rekorden er jo sjov nok at have, men jeg håber da at der er nogen som kommer og prøver at slå den.

 

Kaare:

Det bliver jo interessant at se her i år 2021. Der er jo blevet etableret nogle ruter sidste år i Danmark, der er måske en 10 FKT ruter på fastestknowntimes.com i Danmark, på nogle af de etablerede vandreruter. Det er jo alle sammen only known times, så det bliver spændende at se om der bliver nogen der går efter de etablerede rekorder

 

Simon:

Ja vores Evil East Coast, hvis man prøver den om sommeren, det er jo nemmere i varmere vand

 

Kaare:

ja, og lavere vandstand, specielt en rute som den, der er jo nogle ting omkring årstiden som kan gøre den lettere eller sværere

 

Simon:

ja, vi er jo ikke gået efter at lave en tid der skal stå for altid, jeg brugte nok lige så meget tid på pauser her som på hele MASSIV. Så der er jo en masse ting om forberedelse og support og sådan… men det er jo lige så meget om eventyret og hyggen. På MASSIV havde jeg nogle venner med som support, det er også en stor del af det.

 

Der var en der blev fanget i et skred…

Kaare:

Hvis du tænker tilbage om 10 år, hvad tror du så du vil huske fra Evil East Coast?

 

Simon:

Brændende kolde fødder! Og så vil jeg huske nogle af de der syn, når man sådan kommer rundt omkring træerne som er væltet ned i vandet, og så man lyser med pandelampen, og så bare kan se, fuck mand… Der er bare træer hele vejen hen altså. Så på et tidspunkt der ligger jeg, fordi jeg er blevet så kold, så prøver jeg at kravle under det der, jeg ligger nede under sådan noget buskads, og jeg kan lige… så må jeg bare brække grene af og så videre for at kunne rejse mig op og komme ud i vandet igen.

 

Kaare:

Det er også det værste ved den, du har ligesom skrænten… og så nogle steder kan du godt komme lidt op af skrænten, men så er der bare sådan nogle skide buske og sådan noget, eller du hænger helt fast i leret. Og så har du de der træer, altså nogle steder kan du godt kravle over dem, men for det meste er du nødt til at komme ud i vandet.. og så går man længere og længere ud, og så har du ler ude i vandet, og mange steder store sten som man ikke kan se, som man går og falder over…

 

Simon:

Jeg vidste heller ikke hvor hurtigt de skred på skrænterne er. Man kan godt se at det skrider en gang imellem, når man ikke har været der før. Hvordan sker det her, er det sådan meget langsomt det bevæger sig, eller kommer det bare lige pludseligt.

 

Kaare:

Sidste vinter (2019-2020) der hvor det regnede så meget, der var virkeligt meget skred derude på Trelde næs. Der var en der blev fanget i et skred, og måtte reddes væk, nogle steder derude når der regner og storm der kommer ind og graver i det.

 

Simon:

Det er jo fascinerende, med naturens kræfter, det virker vildt.

 

Det var jo bare så pissemudret

Kaare:

Var der et tidspunkt hvor du/i var i tvivl om i kunne gennemføre Evil East Coast?

 

Simon:

Nej det synes jeg egentlig ikke. Det snakkede vi ikke rigtig om, vi var ikke sådan i krise hvor vi snakkede om, det her kan vi ikke. Krisen var helt sikkert al det sidste vand på nordsiden af Trelde næs, hvor vi ikke havde forventet det. Thure, der er sådan rimelig lokalkendt, havde sagt ”jamen hvis der kommer noget nu, så er det kun et træ sådan lige vi skal rundt om”. Men det var jo meget mere, altså der var krise. Det var ikke sådan, om vi kom igennem det eller ej, men fuck mand, nu gider vi ikke mere ud i det vand her, nu har vi fået nok. Virkelig, vi var simpelthen så heldige, vi havde jo stormen over på nordsiden af vejle fjord, og så havde vi stjerneklart og frost over på Trelde næs siden. Og så kom vi i læ for vinden derover.

Og så var det den der Trelde næs skov vi løb, ud fra spidsen og ind mod Fredericia, hvor der skulle være sti… det var jo bare så pissemudret at man nærmest ikke kunne løbe rundt i det.

 

Kaare:

Det bliver ret mudret oppe for oven, og i løb den også om natten gjorde i ikke? Der kan stien godt være ret utydelig mange steder.

 

Simon:

Jo jo, og vi havde ikke for meget lys med, det var sådan, stien løber sådan meget tilfældigt rundt

 

Kaare:

Hvis andre vil prøve ruten, eller blot dele af den, hvad er dine anbefalinger?

 

Simon:

Oh ha, jamen… man skal være ret klar på at holde sig i gang, det er ikke sådan man lige kan sætte sig ned og hygge lidt. Man er jo våd hele tiden, det er ikke sådan det giver mening at skifte sokker undervejs. Det er ikke bare sådan en gang man skal ud i vandet, så man skal have styr på sin påklædning, og så skal man kunne holde sig i gang.

 

Man begynder at udvikle skyttegravsfødder, som kan være virkelig smertefuldt

Kaare:

hvad havde du på?

 

Simon:

Jeg havde et par halv tykke uldsokker, og løbe thights, og så vandtætte løbeshorts, det er super godt til at holde varmen på lårene. Så havde jeg uld på overkroppen og en regnjakke.

 

Kaare:

Er der nogle stræk på ruten du vil anbefale, hvis man ikke lige vil løbe Evil East Coast 126km i et stræk?

 

Simon:

Det kommer an på hvad man er til. Flotte sandstrande er ude omkring Ans hoved, sådan næsten Bounty agtig sandstrand derude. Ellers også omkring Snaptun, der er også virkelig flot der. Men ellers Juelsminde til Vejle synes jeg var rigtig fin. Og så desværre har jeg kun været i mørke omkring Trelde næs, men det vil jeg da helt sikkert også anbefale. Om sommeren vil jeg også anbefale det, der fjerner man lidt det ekstreme med vandet og kulden. Det er virkelig flot og lidt vild.

Mørket har taget over – men mørke ingen hindring. Hindringer er der ellers nok af. Her passerer Simon Grimstrup og Thure Kjær et vandløb som denne aften og nat var bredere end det plejer – foto Trail Bear

Kaare:

Altså om sommeren er det også hårdt at blive våd, men slet ikke på samme måde om vinteren. Her suger kulden virkelig varmen ud af dig.

 

Simon:

det største problem på MASSIV var også det her med fødderne, når de er våde i så lang tid ad gangen. Man begynder at udvikle skyttegravsfødder, som kan være virkelig smertefuldt.

 

Kaare:

Bjørn Sørensen fra Trailbear film har taget billeder og er ved at lave en film fra turen?

 

Simon:

ja, Bjørn spurte om han måtte følge os da han så i FKT facebook gruppen at vi ville løbe turen. Det var egentlig ikke meningen det skulle være sådan et større projekt, men det greb lidt om sig. Det kommer til at handle meget om det her med at finde eventyret tæt på. Thure er jo også skribent, så det har også været i Vejle folkeblad. Så får man det ud, og det er jo ligesom det der er meningen med det også.

 

Kaare:

Det viser jo meget godt det her med hvad der er sket under corona. Folk leder efter eventyret i det lokale.

 

Simon:   

ja, og så kan jeg godt lide det her med at toget kommer ind over det, at vi løber fra banegård til banegård. Det er jo en af de ting i mit klima-fokus jeg også fokusere noget på. Det her med tog og offentlig transport frem for fly og måske biler. Man kan godt klare sig til det meste i hverdagen uden bil.

Således ender en snak om det store og små, om eventyr, vild natur, kolde tæer, klima, og meget andet. Og det med en opfordring fra både Simon og undertegnet (Kaare) til at prøve det her med FKT af. Søg eventyret i det nære, find nogle steder, linjer, ruter i Danmark som inspirerer dig, og kom ud og løb og leg i naturen. Og ja, vi har måske ikke bjerge, men kyster, skove og meget andet som kan give udfordringer og eventyr.

 

Links

Foto i denne artikel er leveret af Trail Bear Film

Gå på opdagelse hos Fastest Known Time (FKT) på deres hjemmeside her

For andre artikler om vilde eller ekstreme løb, besøg Trailmagasinet her

For andre løbeture og trailture i Danmark