Transamerica – hvor politik og løb går op i en højere enhed

 

Denne film starter 8. november 2016 – dagen hvor Donald Trump blev valgt til præsident i USA.

Salomon-atlet Rickey Gates var chokeret – bortset fra hans egen far kendte han ingen der havde stemt på Trump.

 

Rickey Gates er professionel løber, og har deltaget I utallige løb I hele verden og rejst næsten konstant de seneste 15 år. Med den amerikanske befolknings valg af Trump måtte han dog erkende at han ikke kendte meget til store dele af sit eget land – USA.

 

Udover at være løber er Rickey også fotograf og forfatter, og året efter valget, og som direkte konsekvens at dette, startede han 2017 på en løbetur tværs over USA medbringende et kamera.

 

Rekorden på 42 dage for de 3.500 miles havde han ingen ambitioner om at slå.

I stedet planlagde han at løbe ca. et maraton/dag kun medbringende en lille rygsæk på 6 kg. Med denne, bl.a. indeholdende et liggeunderlag en sovepose og en tarp, gik rejsen mod vest til Californien.

Undervejs passerer Rickey Gates 11 stater, hvoraf 8-9 havde stemt på Trump. Her ønskede han ved selvsyn, og uden forudindtagede holdninger, at møde så mange folk som muligt.

Naturligvis møder han en masse interessante personer undervejs. Enkelte af hans venner løber også med et par dage, men ellers er han helt alene. Tankevækkende er, at folk I de fleste områder advarer om, at netop naboområdet er særlig farligt eller fyldt med mærkelige mennesker, og sådan fortsætter det, uden at han på noget tidspunkt selv føler sig i fare.

…..Tankevækkende er, at folk I de fleste områder advarer om, at netop naboområdet er særlig farligt eller fyldt med mærkelige mennesker…….,

Selvom startskuddet til løbet var netop politik, tales der på intet tidspunkt om dette undervejs. Man får en meget fin indsigt i USA´s natur og befolkning, og undervejs må Rickey Gates konstatere, at den amerikanske befolkning, uanset politisk ståsted, er mere ens end forskellige – i modsætning til hvad han troede inden turen.

…..at den amerikanske befolkning, uanset politisk ståsted, er mere ens end forskellige…..

Her skal ikke afsløres alle detaljer om den mere end en time lange løbefilm fra Salomon, men alt er ikke let undervejs, selvom der også kommer nogle positive overraskelser.

Får man lyst til endnu mere når man har set filmen, så har Rickey Gates i april 2020 også udgivet bogen “Cross Country” som i endnu større detaljer beskriver projektet.

Dette er en film som selv min kone, der ikke interesserer sig for løb, syntes var god…

 

Foto: Joseph Barrientos / unsplash.com (gælder begge foto i denne artikel)