Ultraløber er en del af min DNA – Jeg kan bare det der med at løbe i timevis

Portræt af ultraløber Kenneth Rosfort-Nees. hvor tiden fordamper som dug for solen

Kenneth er en god bedsteborger. Kenneth bor i en lejlighed på Amager på en mindre sidegade til Amagerbrogade. Her bor Kenneth med sin kone Cecilie og deres 2 børn Anna (12 år) og Carl (3 år). Kenneth passer til dagligt sit job som 0-klasses pædagog. Der handles ind 3-4 gange om ugen i den lokale Irma eller Rema 1000. Alt i skønneste bedste borger stil. På overfladen helt normalt, helt tilforladeligt, helt som det foregår som hos så mange andre.

Men Kenneth er også ultraløber og en af de mange der deltager i Trailman Ultra Challenge

De fleste kender til det der med at løbe en time, så er du lidt træt, hvis du så fortsætter endnu en time, så er du både, mør, træt, og du har måske og begyndende smerter.

Hvis du så tager den næste og 3. time, vil du formentlig bare have fokus på, at nu skal det her overstås. Det er ikke tilfældet hos Kenneth. Kenneth kan det der med at sætte sig en målsætning hold fast, sætte kursen og forfølge den. Kenneth kan løbe flere timer i træk.

 

 

Om at løbe 60 km og så alligevel være tilbage inden frokost inden familien for alvor vågner

 

Fredag morgen den 10. april – eller den dag som du husker som langfredag. Det er dagen, hvor de fleste af os trækker den lidt i sengen, står senere op. Dagen hvor morgenmad og frokost flyder sammen. Men ikke for Kenneth R Nees – for Kenneth Rosfort-Nees venter der en Trailman Ultra Challenge.

 

Kenneth har sat sit ur til kl 4.30 denne fredag morgen. Det er tidligt for de fleste, også for Kenneth, men denne dag er anderledes. Kenneth har dagen før besluttet sig for, at løbe Amager rundt. Det er relativt nemt at finde rundt, du har den ene fod så tæt på vandkanten hele tiden, og så fortsætter du bare med at løbe til du er tilbage på det punkt, hvor du startede. En relativ nem opskrift, men svær at eksekvere på, for det er små 60 km.

Foto : Amager rundt – ruten er ganske enkel denne langfredag. Du følger bare kystlinien til duer tilbage hvor du startede.

 

Hvad skal der til for at eksekvere på en så klar, enkel men hård målsætning

Kenneth er ikke nogen almindelig person – han er ultraløber. Og det med at stå tidligt op og kunne fungere på andre tidspunkter, det er bare et af de greb en ultraløber kan. Her skal du kunne løbe i alle døgnets 24 timer.

 

Denne fredag morgen står solen op sammen med Kenneth, det er en kølig morgen, men stille og roligt stiger temperaturen først efter solopgang siden mere, når solen får bedre fat og skyggerne kortes. Og snart er morgenkulde og stivhed rystet ud af kroppen.

 

Det er små ting du bemærker på sådan en tur – hele kroppen er i en form for omstillingsfase, hvor du simpelt hen adapter til den situation du er i. Du lægger forsigtigt ud. Den første time er ren opvarmning eller ”kommen i gang”, du justerer lidt på tempoet, så du har kontrol over din vejrtrækning, du retter lige lidt på løberygsækken, du spænder snørebånd osv. Det er som små justeringer i et større maskineri, hvor der hele tiden optimeres, som at smøre en maskine som at kæle for helheden.

Foto: Morgenstund har guld i mund – med den type billeder en tidlig morgen bliver du både overvældet og glad – du er bare på vej.

 

Jeg har tidligere løbet langt. Jeg har løbet marathon gennem nogle år. Jeg startede i en relativ sen alder som marathonløber. Jeg løb mit første da jeg var 36 år. Men jeg har altid været i en god grundform, jeg har dyrket kampsport på højt niveau, og jeg er fortsat aktiv indenfor kampsport. Det har gjort at min fysiske form altid har været på plads, og jeg har nok også noget af min mentale indstilling herfra.

 

”Det at løbe langt er en del af min DNA. Det passer godt til min mentalitet. Jeg trives godt ved at være i gang i flere timer af gangen.”

 

 

Jeg startede dette ultraløb i en alder af 39 år, da jeg var færdig var jeg fyldt 40

På den sidste dag i mit 39. år stillede jeg op i ultraløbet Bornholm rundt. Jeg fyldte rundt undervejs. En tur på 116 km. Du løber fra Gudhjem og til Gudhjem

 

Da klokken var 24 passede det med at jeg var i depot, hvor min kone Cecilie stod, så det blev den lykønskning inden jeg fortsatte med mit løb. En vil de fleste sige anderledes måde at markere sin fødselsdag på. Da Kenneth kom retur til Gudhjem og havde tilbagelagt de 116 km, tog han ruten en gang til bare omvendt (sådan var løbet arrangeret). Så 116 km blev til 232 km. En tur på i alt 41 timer. Således blev de 40 år markeret med en rask løbetur på 232 km – Man er vel ultraløber.

Når Kenneth således starter en fredag morgen og formiddag med at løbe små 5 timer, så er det en stor bedrift, men det er ikke en af de helt store udfordringer. Kenneth har været i den situation før, han ved hvad der møder ham undervejs, og han ved hvilken forberedelse det kræver. Og den gode præstation sker på toppen af vedvarende daglige træningsindsatser.

 

Forberedelse og træning til dagligt

Kenneth træner helst alene og løber ikke længere efter en træningsplan.

Træningen er ikke længere minutiøst monitoreret fortæller Kenneth. Jeg oplevede, at da jeg trænede til et marathon sidste år, så gik det galt. Jeg havde en træningsplan, som jeg måske fulgte lidt for nøje. Jeg løb kvalitetstræning, selv om jeg kunne mærke at noget var galt. Og det resulterede i en skade i et træthedsbrud. Sidan da har jeg haft en masterplan, hvor jeg forsøger at løbe et bestemt antal gange om ugen, med et bestemt antal kvalitetstræninger, et bestemt antal km osv. Forskellen er blot, at jeg tilpasser på dags og ugeniveau, hvis jeg lige kan mærke at noget generer, så tager jeg den mere med ro, springer en træning over eller laver noget andet.

 

Jeg har det bedst med at træne alene, det giver den bedste fleksibilitet

Jeg har det bedste sådan. Det giver den ultimative frihed og fleksibilitet. Jeg løber, når det passer mig, og når det passer ind i min hverdag. I en hverdag med fuldtidsjob, indkøb, børn og hverdagsting så er det bare en fordel at kunne træne nogle gange tidligt andre gange sent. Der skal over en uge findes en del timer til at eksekvere denne træning, så træningen placeres, hvor det er muligt.

 

Hvad foregår der i hovedet

Ingenting og mange ting på samme tid. Jeg tænker ikke på noget specielt, men det er som om, at mange ting falder på plads, ting bliver bearbejdet på en lang tur.

 

Tiden fordamper som dug for solen

Selv om det tager næsten 5 timer at løbe rundt om Amager, så synes jeg, at det er hurtigt overstået. Når først jeg finder ind i denne her arbejdsproces, hvor det ene ben sættes foran det andet, når kroppen arbejder som en maskine, så tager den ene time den anden, og tiden fordamper som dug for solen Du kigger hele tiden frem, og har egentlig ikke øje for, hvor meget du lægger bag dig. Du tager et stykke af gangen, og pludselig er du færdig.

 

Ultraløber af hjerne og hjerte

Det at være ultraløber er en individuel ting. Alligevel er der en række ting, der går igen hos de fleste. Du skal have n fysisk formåen som kun kan opbygges over tid, men det er i lige så høj grad en mental ting, du skal kunne stå imod, når du er ude mange timer af gangen. Du skal kunne håndtere både smerte og træthed på samme tid. Desto flere gange du har været i situationen, desto bedre mestrer du det.

Men du kan sjældent se på en ultraløber, at han eller hun er ultraløber – de ligner en bedsteborger, og måske møder du en af slagsen næste gang du handler i din lokale Irma eller Rema 1000.